sałatka z makaronem orzo i pieczonymi warzywami
Idealna sałatka na podjadanie, wygląda może trochę jak 'kaczy żer', ale naprawdę uderza w moje podniebienie. Nadaje się na domowe imprezy, piknik, lunch do pracy. Jest syta, pożywna i zdrowa.
Sałatka:
- ugotowany makaron orzo (to ten, który wygląda jak ryż)
- 2 czerwone papryki
- 2 małe cukinie
- zioła (np. świeża natka pietruszki)
- feta
- orzechy pinii lub nerkowca
Paprykę kroimy na kilka części i pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię kroimy na 4, lekko skrapiamy oliwą i solą. Warzywa układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20-30 minut, aż skórka papryki lekko zciemnieje.
Gorącą paprykę po wyjęciu z piekarnika szybko zawijamy w folię aluminiową, gdy lekko ostygnie, ściągamy skórkę. Wszystko kroimy dość drobno. Następnie dodajemy pokruszony ser, polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi orzechami.
Do dania można dodać również posmażoną lub upieczoną cebulę.
Dressing:
- drobno posiekana szalotka
- ząbek czosnku
- miód
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny biały lub sok z cytryny
proporcje wg uznania
Sałatka:
- ugotowany makaron orzo (to ten, który wygląda jak ryż)
- 2 czerwone papryki
- 2 małe cukinie
- zioła (np. świeża natka pietruszki)
- feta
- orzechy pinii lub nerkowca
Paprykę kroimy na kilka części i pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię kroimy na 4, lekko skrapiamy oliwą i solą. Warzywa układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20-30 minut, aż skórka papryki lekko zciemnieje.
Gorącą paprykę po wyjęciu z piekarnika szybko zawijamy w folię aluminiową, gdy lekko ostygnie, ściągamy skórkę. Wszystko kroimy dość drobno. Następnie dodajemy pokruszony ser, polewamy dressingiem i posypujemy uprażonymi orzechami.
Do dania można dodać również posmażoną lub upieczoną cebulę.
Dressing:
- drobno posiekana szalotka
- ząbek czosnku
- miód
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny biały lub sok z cytryny
proporcje wg uznania











Komentarze
Prześlij komentarz