Placki z cukinii i ziemniaka
Cukinię tak jak avocado mogę jeść pod każdą postacią. A gdy trafi się jeszcze taka mała, zgrabna, ciemno zielona, od razu myślę jakby ją 'ugryźć'. Tym razem zapraszam na placuszki z cukinii. Przepis banalny i szybki. Można podawać na ciepło i na zimno. Podawać z jogurtem.
Składniki:
1 mała cukinia
1/2 cebuli
1 ziemniak
2 łyżki mąki pszennej lub razowej
1 jajko
sól, pieprz
zielona pietruszka
Cukinię i ziemniaka zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną natkę, wbić jajko i wsypać 2 łyżki mąki, doprawić solą i pieprzem. Gotową masę smażyć porcjami na patelni z tłuszczem.
Składniki:
1 mała cukinia
1/2 cebuli
1 ziemniak
2 łyżki mąki pszennej lub razowej
1 jajko
sól, pieprz
zielona pietruszka
Cukinię i ziemniaka zetrzeć na grubej tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną natkę, wbić jajko i wsypać 2 łyżki mąki, doprawić solą i pieprzem. Gotową masę smażyć porcjami na patelni z tłuszczem.






Komentarze
Prześlij komentarz