Amorkowe kotleciki na cukinii z sosem z pieczonych buraków


Wkrótce Walentynki. Co powiesz na zdrową i smaczną obiadokolacją z nutką romantyzmu. Hmm, mielone z burakami, brzmi codziennie? O nie, tym razem proponuję zupełnie inną wersję. Pełne aromatu kotlety cielęce w kształcie serca przebite strzałą rozmarynu, podane na paskach chrupiącej i soczystej cukinii z dodatkiem sosu z pieczonych buraków, jabłka i odrobiny octu balsamicznego.



Kotlety mielone:

mięso mielone z cielęciny
cebula
jajko
bułka (może być czerstwa)
natka pietruszki lub np. świeży tymianek
suszone oregano
sól, pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu z odrobiną soli. Bułkę namoczyć w gorącej wodzie. Do miski wrzucić mięso, jajko, ostygniętą namoczoną bułkę, cebulę, zioła i przyprawy. Następnie uformować serca i usmażyć. A! I zapomniałabym, nie obtaczamy kotletów w bułce tartej, nie wiem skąd ten nawyk się wziął, ale po co nam dodatkowe kalorie, no i nie zapominajmy, że przez taką bułkę łatwo przypalić kotleta.



Gałązki rozmarynu należy pozbawić części igiełek, żeby powstała strzała, można naostrzyć jeden koniec nożem.


Każdy kotlet należy przedziać przygotowaną gałązką rozmarynu, tak żeby powstało serce przebite strzałą amora :-)



Paski cukinii:
cukinia
czosnek
sól i pieprz

Cukinię należy umyć i pokroić obieraczką w cienkie długie paski, zostawiając odrobinę skórki, jak na zdjęciu. Następnie krótko podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinię można podsmażyć również na oleju z suszonych pomidorów, czasami komuś resztka się ostała gdzieś w lodówce:-)



Sos z pieczonych buraków:
4 małe buraki
1 jabłko
woda
czerwony ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
świeży tymianek
czosnek
sól
masło

Buraki przekroić na pół, zawinąć w folię aluminiową każdą połówkę z osobna i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na półtorej godziny. W połowie pieczenia dorzucić 2 połówki jabłka. Upieczone kawałki buraków i jabłka obrać, pokroić iwrzucić do garnka, dodać wodę i gotować jakieś 10 minut. Następnie zmiksować, doprawić czosnkiem, tymiankiem, solą i octem balsamicznym. Na koniec można dodać łyżkę zimnego masła.






Danie można udekorować startą skórką z cytryny. Podawać z z ciepłą bagietką i masłem ziołowym.










Komentarze

  1. Kotleciki w kształcie serduszek są super! Warte polecenia na moim profilu Google i fan page.

    OdpowiedzUsuń
  2. bomba, a to Ci pomysł na serduszka!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty