pączusie serowe Babci Wiesi
To chyba najlepsze pączki jakie w życiu jadłam. Mimo, że nie są robione na drożdżach tylko na spulchniaczach, to rozpływają się w ustach. Naprawdę polecam! Ciasto jest dość niewygodne do wyrobienia, bo przez ser klei się strasznie do rąk, ale można spkojnie rzucać na olej niekształtne porcje za pomocą łyżki i noża, a i tak powinny powstać kulopodobne stwory:-) Dziś robiłam je razem z babcią, więc poszło nam szybko i zwinnie.
Składniki:
600g mąki
600g twarogu 3krotnie mielonego
2 żółtka
2 jajka
200 ml śmietany 18%
1 opakowanie cukru waniliowego
4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka octu
trochę mleka (ciężko powiedzieć ile, chodzi o wyrobienie odpowiedniej konsystencji, ciasto powinno być gęste, 1/3 szklanki powinna wystarczyć)
Wszystkie składniki należy połączyć i porządnie wyrobić, nastepnie rzucać na rozgrzany tłuszcz, ja użyłam smalcu.
Składniki:
600g mąki
600g twarogu 3krotnie mielonego
2 żółtka
2 jajka
200 ml śmietany 18%
1 opakowanie cukru waniliowego
4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 łyżka octu
trochę mleka (ciężko powiedzieć ile, chodzi o wyrobienie odpowiedniej konsystencji, ciasto powinno być gęste, 1/3 szklanki powinna wystarczyć)
Wszystkie składniki należy połączyć i porządnie wyrobić, nastepnie rzucać na rozgrzany tłuszcz, ja użyłam smalcu.







Komentarze
Prześlij komentarz