pieczone brokuły

Pokroiłam, upiekłam, obrzuciłam cytryną, orzechami i parmezanem i stwierdziłam,
że pieczone są po prostu najlepsze! Soczyste, pełne smaku. Idealne jako dodatek do lunchu, obiadu
albo w formie samej przekąski i na zimno i na ciepło. Na dodatek w całym domu tak pięknie pachnie, gdy 'siedzą' w piekarniku, ech...



Potrzebujemy:
brokuły
oliwa
sól, pieprz
cytryna
opcjonalnie parmezan i prażone orzechy pinii lub nerkowca

Przygotowanie:
Brokuły kroję w różyczki, łodyg nie wyrzucam, te je wykorzystuje, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, dodaję trochę soli i pieprzu. Piękę przez jakieś 20 minut  temp. 190 stopni.
Następnie dekoruję kawałkami cytryny, orzechami i parmezanem.
Jeśli ktoś woli bardziej na słodko, to można oczywiście polać to oliwą z miodem, czosnkiem i cytryną:-)








Komentarze

Popularne posty