donatki w 3 odsłonach

Kolejna bezsenna noc, a że jutro, w sumie już dziś, TŁUSTY CZWARTEK to czas zadziałać. Moja propozycja to pieczone doughnuts z 3 różnymi polewami. W trochę innej wersji, pieczone, bez dodatku drożdży, taka wersja light na kefirze :-)





Ciasto na donatki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka soli
3/4 szkl. kefiru
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
można dodac ekstrakt z wanilii

Jajka utrzeć z cukrem i solą, następnie dolać roztopione ostygnięte masło i kefir, dalej miksować. Powoli dodawać mąkę wraz ze spulchniaczami. Gotąwą masą napełnić 2/3 pojemności foremek. Piec w piekarniku ok 10 minut w temp. 180 stopni C.






Polewa malinowa:
1/2 szkl. mrożonych malin
1 miarka cukru pudru (moja miarka ma 100 ml)
Ugotować mrożone maliny, następnie je przecedzić przez sito na gładką masę, dobrze wymieszać z cukrem pudrem.
Udekorowałam kruszonymi pistacjami.

Polewa czekoladowa:
1/2 tabliczki czarnej czekolady (ja używam kuwertury)
2 łyżki masła
Udekorowałam kruszonymi migdałami

Polewa z białej czekolady:
1/2 tablcizki białej czekolady
2 łyżki masła
Udekorowałam wiórkami kokosowymi
Uwaga na białą czekoladę, łatwo się przypala i rozwarstwia...




Komentarze

Popularne posty