rustykalna tarta z jabłkami

Jakiś taki jabłkowy początek tygodnia mi się trafił... Znowu miałam problem z odpowiednim naczyniem do tarty, więc użyłam zwykłego szklanego żaroodpornego. Ciasto wyszło kruche i słodkie, a jabłka dodały kwasku, do tego gałka lodów i można wcinać:-)


 Składniki na ciasto:
1,5 szkl. mąki
3/4 schłodzonej posiekanej kostki masła
1 jajko
1 łyżka mleka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

3 spore jabłka (najlepiej twarde)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i ugniatamy, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki ulepioną kulę na co najmniej pół godziny, następnie trzeba ją rozwałkować. Ja kroje ją na 2 cm plastry, co ułatwia mi pracę. Tym razem rozgniotłam ją rękoma, bo nie miałam ani wałka, ani butelki od wina :-)
Ciastem wykładamy płasko naczynie, dodatkowo tworząc kilku cm obwódkę ku górze. Po wyłożeniu masy pół plastrami jabłek, zaginamy rogi. Na koniec posypuję jeszcze placek odrobiną masła. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem.





Komentarze

Popularne posty