Party food: ziemniaczane koszyczki
Placuszki ziemniaczane, tym razem pieczone, idealnie nadają się na przekąskę i są dość syte.
Składniki na ok 12 sztuk:
ok 5 ziemniaków (najlepiej stare zimowe)
1 jajko
pół kostki roztopionego masła
natka posiekanej pietruszki
sól, pieprz
Ciasto przygotowujemy praktycznie tak jak na placki ziemniaczane. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, odcedź sok, wbij jajo, dodaj masło, pietruszkę i przyprawy, wymieszaj porządnie.
Naczynie na muffinki wypełnij kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia i wypełnij nimi ciasto tak, żeby powstały wgłębienia (po upieczeniu mają być jak koszyczki, muszelki, tartinki, jak tam wolicie:-))
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Po upieczeniu czekamy aż ostygną i wypełniamy wedle życzenia. Ja zrobiłam dwie wersje jak poniżej:
I. rukola, łosoś wędzony, serek homogenizowany z chrzanem, kapary,
przyozdobiłam czarnuszką i kiełkami rzodkiewki
II. rukola, szynka parmeńska, serek homogenizowany z czosnkiem, suszone pomidory





Komentarze
Prześlij komentarz