Party food: muffinki cebulowe
Składniki:
Szklanka mąki
2 jajka
500 ml śmietany 12% lub maślanki/kefiru
1/2 szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
kumin, kurkuma, sól, oregano, bazylia
2 posiekane w drobną kostkę i zeszklone cebule
posiekane suszone pomidory
Mokre składniki (jajka, śmietana, olej) łączymy ze sobą, to samo robimy z suchymi (mąka, proszek, soda, przyprawy i zioła). Wszystko razem łączymy, dodajemy cebulę i pomidory, mieszamy. Następnie wypełniamy foremki na muffinki (3/4 pojemności). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 18 minut. Po upieczeniu niech chwilę odetchną w piekarniku.
Natomiast w pierwszej odsłonie udekorowałam je cukinią, którą wcześniej podsmażyłam na oliwie z suszonych pomidorów i posypałam uprażonym sezamem.
Do 'krojenia' cukinii najlepiej użyć obieraczki, dzięki temu powstaną cienkie długie plastry, które łatwo będzie można ułożyć na muffince.






Komentarze
Prześlij komentarz