tarta korzenna z mascarpone i owocami
Proste, szybkie i smaczne!
Ciasto:
- 1,5 szkl. mąki
- 3/4 schłodzonej posiekanej kostki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- szczypta soli
Do przesianej mąki dodaj resztę składników i ugnieć ciasto. Uformowaną kulę zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie je rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Ja wykładam formę najpierw papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.
Gotowy wypiek należy odstawić do ostygnięcia, następnie wyłożyć kremem i owocami. Na koniec można posypać jeszcze cukrem pudrem, żeby uzyskać efekt 'szronu'.
Krem:
- mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- cukier puder do smaku
Ubij śmietankę stopniowo dodając cukier puder, następnie dodaj mascarpone i dalej miksuj, aż powstanie gładka masa.




Komentarze
Prześlij komentarz