Świątecznie: kulinarne bastelki

Choinka przywieziona, ulokowana i przystrojona! Cudowny moment, teraz wystarczy rozłożyć się na sofie z kubkiem gorącej herbaty, włączyć dobrą nutę i rozkoszować się chwilą.


A jak jest już drzewko, to pora pomyśleć co ma się pod nim zneleźć.
Jak co roku borykamy się z problemem co podarować naszym bliskim, przyjaciołom, 
znajomym na Gwiazdkę.
Myślę, że prezenty, w które włożyło się trochę pracy i własnego serca jeszcze bardziej ucieszą czyjeś oczy.

Postanowiłam podzielić się z Wami moimi bastelkami, może coś Was zainspiruje.

(basteln (niem.) – konstruować majsterkować, sklejać, etc.; to słowo idealnie pasuje, niestety nie mamy odpowiednika 
w języku polskim;/).








ORZECHY SŁODKO PIKANTNE




Składniki: 
mieszanka orzechów, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 2 porządne łyżki roztopionego masła solonego, ziarna sezamu, mielone przyprawy (kumin, słodka papryka wędzona, cynamon, anyż, kardamon, chilli).
Wszystkie składniki (oprócz sezamu) należy dobrze wymieszać i rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej pergaminem/papierem do pieczenia. Piec w temp. 150 stopni przez ok 20 minut, 5 minut przed końcem należy dodać ziarna sezamu.
Po ostudzeniu zapakować orzechy do szczelnych pojemniczków.



SUSZONE JABŁKA




Składniki:
jabłka (najlepiej twarde), cytryna, opcjonalnie cynamon mielony lub inne przyprawy
Kroimy jabłka w dość cienkie plastry, ja oczyszczam je tylko z pestek, skórkę można zostawić,
ale uprzedzam, że po upieczeniu robi się dość twarda. Plastry jabłek delikatnie skrapiam sokiem z cytryny.
Jabłka kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem/papierem do pieczenia i suszymy w piekarnku  w temp. 60-70 stopni przez ok. 5, 6h, no chyba, że macie suszarkę do owoców,
wszystko też zależy od rodzaju jabłek.


Komentarze

Popularne posty