świąteczne babcine pierożki
Dziś zdradzę Ci przepis na babcine postne pierożki z kapustą i grzybami.
Jestem z niego dumna, bo nigdy nie jadłam lepszych, ale tak już chyba jest, wszystko co zrobi nasza ukochana babunia jest po prostu najsmaczniejsze.
Ciasto:
pół kilo mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki wrzątku
2 cm kostki masła :-)
szczypta soli
1 żółtko
Do mąki dodajemy masło, żółtko i sól, wrzątek łączymy z mlekiem i dolewamy do ciasta, ugniatamy,
aż powstanie konsystencja ciastoliny. Następnie należy rozwałkować ciasto na oprószonej mąką powierzchni i wykrawać kółka otworem od szklanki. Gotowe kółeczka wypełniamy farszem.
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
suszone grzyby
garść pieczarek
cebula
wywar z suszonych grzybów
sól, pieprz
Suszone grzyby namaczamy we wrzątku, który wykorzystamy w części do farszu. Wszystkie składniki drobno siekamy i podsmażamy. Ja używam masła klarowanego. Farsz należy ostudzić przed użyciem.
Wskazówki:
Do podania na zaraz:
gotowe pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia.
Do podania za kilka dni, tygodni:
pierogi należy ułożyć w płaskim naczyniu, oprószonym mąką, ja używam do tego drewnianych desek. Pierogi nie mogą się stykać. Deseczki wkładamy do zamrażarki na jakieś 15 minut do podmrożenia. Natępnie przerzucamy do woreczków i wkładamy do zamrażarki.
Nie rozmrażamy przed wrzuceniem do wrzątku.








Komentarze
Prześlij komentarz