marynowane damy
Jak ja uwielbiam wyraziste i proste smaki...
A najlepiej smakują mi w połączeniu. Słone, słodkie, ostre, kwaśne, z naciskiem na ostre:-)
Proponuję zatem mały tuning serów. FETA i MOZARELLA to moje dzisiejsze damy.
Feta jest dość słona z lekko kwaskowym posmakiem, mozarella natomiast sama w sobie bardzo delikatna, soczysta i giętka, z mleczną nutą, wręcz przebija przez nią lekka słodycz.
Marynata:
- oliwa z oliwek
- bazylia
- oregano
- ostra papryczka chilli
- sól
- pieprz ziarnisty
- czosnek (ja pokroiłam w grube plastry)
Zalewamy kawałki sera marynatą, oliwa musi je przykryć. Odstawiamy na co najmniej kilka godzin, żeby przeszły smakami.
Takie przyprawione sery nadają się idealnie do sałatek, grzanek, samodzielnych przekąsek. Nie wylewaj tylko tej cennej marynaty, gdy wszystko zjesz. Ta smakowa oliwa też da się świetnie wykorzystać.
Ja użyłam mozarelli w małych kulkach, wygląda bardzo estetycznie w słoiczku. Jeśli chcesz użyć sera
w dużej kuli, wystarczy go pokroić w plastry do marynaty, wówczas wygodnie da się ułożyć na pieczywie.
Sałatka z marynowaną fetą
Na rukoli układamy fetę, posypujemy żurawiną i uprażonymi orzechami, polewamy oliwą z marynaty
Sałatka z marynowaną mozarellą
Crostini z cukinią i marynowaną mozarellą
Na marynacie podsmażany paski cukinii (najlepszy efekt osiągniemy używając obieraczki, każdy pasek powinien mieć kawałek ciemozielonej skórki). Pieczywo kroimy w ukośne kromki i pieczemy, tak żeby było chrupiące. Ja dodatkowo nacieram grzanki czosnkiem po upieczeniu, są wówczas takie wyraziste! Na koniec kładziemy kawałki sera i gryziemy.
Chrupiące, gorące pieczywo kole w podniebienie, delikatna cukinia je otula, a broda ocieka aromatyzowaną oliwą...
Sałatka z marynowaną fetą
- rukola
- marynowana feta
- suszona żurawina
- orzechy nerkowca
Na rukoli układamy fetę, posypujemy żurawiną i uprażonymi orzechami, polewamy oliwą z marynaty
Sałatka z marynowaną mozarellą
- rucola
- marynowana mozarella
- suszone pomidory
- avocado
Crostini z cukinią i marynowaną mozarellą
- włoskie pieczywo
- paski cukinii
- marynowana mozarella
Na marynacie podsmażany paski cukinii (najlepszy efekt osiągniemy używając obieraczki, każdy pasek powinien mieć kawałek ciemozielonej skórki). Pieczywo kroimy w ukośne kromki i pieczemy, tak żeby było chrupiące. Ja dodatkowo nacieram grzanki czosnkiem po upieczeniu, są wówczas takie wyraziste! Na koniec kładziemy kawałki sera i gryziemy.
Chrupiące, gorące pieczywo kole w podniebienie, delikatna cukinia je otula, a broda ocieka aromatyzowaną oliwą...









Komentarze
Prześlij komentarz