Pękające ciasteczka czekoladowe

Pyszne intrygujące ciasteczka, szybko znikają, cudnie się prezentują, 
kojarzą się ze świętami dzięki swojej śnieżno białej posypce.




Przepis jest prosty i szybki, więc zachęcam do działania.

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady (ja uzyłam 70%)
100 g masła (temp. pokojowa)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 1/2 szklanki mąki

do obtoczenia ciastek: cukier zwykły i cukier puder

Do ciasta można dodać też ekstrakt z mięty lub świątecznie przyprawę korzenną.

Przygotowanie:

Łączymy w misce suche składniki: mąka, kakao, proszek do pieczenia, sól. 
Do drugiej wbijamy 2 jaja z cukrem i ekstraktem z wanilii, miksujemy. 
W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, po ostygnięciu dodajemy do masy jajecznej.
łączymy suche z mokrymi i ugniatamy. 

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Nie przeraź się konsystencją masy, ale właśnie ma wyjść taki zlepek.
Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczmy je najpierw w zwykłym cukrze, 
a następnie hojnie w cukrze pudrze. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/pergaminem w ok. 5 cm odstępach w 165 stopniach przez ok 10 minut, aż popękają.
Następnie dajemy im kolejne 10 minut na ostygnięcie i możemy ściągnąć je z blachy. 
W szczelnym naczyniu możemy przechowywać przez kilka dni.











Komentarze

Popularne posty