Śliwki na szybko

To jest chyba najlepszy deser dla tych, którym nie chce się bawić w pieczenie ciast, a chcą podać na talerzu coś ciepłego, owocowego i pysznego :-) Ja zrobiłam go na szybko dla moich dziadków i bardzo im smakowało.
Wybrałam śliwki, bo wkrótce zacznie się na nie sezon, więc będzie ich duuuużo, a Ty będziesz się zastanawiać co z nich zrobić, proponuję podać je podobnie jak figi.






Przepis jest prosty!
Śliwki nacinamy na krzyż, ale nie do końca, żeby się nie rozpadły, usuwamy pestkę.
wykładamy nimi naczynie żaroodporne, posypujemy lekko cukrem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. 
Śliwki mają być miękkie, ale nie powinny się rozwalać.
Tak upieczone owoce podajemy z jogurtem greckim/mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i posypuemy prażonymi płatkami migdałów.

Śliwki
jogurt grecki lub mascarpone
cuier puder
prażone migdały




Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty