krem z dyni w dyni

Dziś wybrałam się na targ. Zamówiłam u jednej pani 3 kg zieloną dynię, więc pędziłam tam ile sił w nogach. Gdy dotarłam na miejsce, szukałam tego wybranego straganu, a że pchałam wózek z moją kilkumiesięczną córeczką, ciężko było mi przebrnąć przez te tłumy ludzi. Gdy z daleka ujrzałam tę uroczą Panią, z podnieceniem próbowałam wychwycić wzrokiem co tam na mnie czeka...
I była... idealna.... równe 3 kilogramy... Były też inne, większe, inne odmniany, inne smaki...
Ale ja chciałam zieloną... Dlaczego? Miąższ ma bardziej pomarańczowy, jest bardziej wyrazista w smaku i inna niż wszystkie... Myślę, że może spokojnie posłużyć jako waza.

uwielbiam takie poranki... Zobacz sam...






Być może poniższy przepis wcale Cię nie zadziwi... nic w nim oryginalnego, ale zapewniam Cię, jeśli lubisz egzotyczną nutę, to na pewno będzie Ci smakować dzięki przyprawom, które nadają niesamowity smak temu daniu.

Składniki:
dynia (wydrążona i pokrojona w kostkę_
cebula (pokrojona)
słodki ziemniak (obrany i pokrojony)
marchew (obrana i pokrojona)
czosnek (ja dałam 2 duże ząbki)
papryczka chilli
masło klarowane 

Przyprawy (ja dałam sporo):
kumin
imbir
kardamon
curry
sól, pieprz

uprażone pestki dyni i płatki chilli do dekoracji


Smażymy w garnku cebulkę, dodajemy czosnek i chilli, dalej smażymy, następnie wyciągamy.
Z dyni wykrawamy środek, usuwamy pestki, kroimy.
Wrzucamy dynię, ziemniaka i marchew na rozgrzane masło i smażymy.
Dodajemy wczesniej przygotowaną cebulę z czosnkiem i czuszką.
Zalewamy wodą, ilość w zależności od uzyskanej konsystencji, być może wystarczy 500 ml. Dodajemy przyprawy.
Następnie miksujemy wszystko blenderem, doprawiamy.

Podajemy z pestkami dyni i płatkami chilli.
Można też podać z jogurtem greckim, grzankami, co kto lubi :-)

Wskazówki:
Ja już w trakcie smażenia solę warzywa, wówczas szybciej puszczają sok. 
Nie wrzucam surowych warzyw bezpośrednio do wody, najpierw podsmażam je na maśle klarowanym. Wywar, który powstanie jest bardziej aromatyczny, w końcu tłuszcz jest nośnikiem smaku. A poza tym witaminy z grupy ADEK rozpuszczalne są właśnie w tłuszczach.














Komentarze

  1. Cudnie, Madziu! Będę robic wg twojego przepisu w tym roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie, Madziu! Będę robic wg twojego przepisu w tym roku!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty