SŁODOŚĆ... czekoladowo orzechowe kapkejki


Nareszcie! Startuję z moim przepisem na kapkejkiJ Teraz, kiedy już jestem pewna, że to jest TO, mogę się nim z Wami podzielić. Robiłam je wiele razy, przepisów jest pełno, ale ja robię je po swojemu i naprawdę trzeba się postarać, żeby nie wyszły, a wychodzą PYSZNIASTE!!!
Zazwyczaj robię babeczki czekoladowe, tym razem na zdjęciach zobaczycie czekoladowo orzechowe, a to dlatego, że zainspirowała mnie pewna urocza osoba, którą darzę ogromną sympatią… Co prawda nie wolno mi jeść orzechów, bo jestem na nie uczulona, ale poświęcę się, bo i tak mam do nich słabość.
Przepis jest banalnie prosty, możemy go urozmaicać na wszelkie sposoby, w zależności co mamy na stanie albo po prostu na co mamy ochotęJ

Zasada jest jedna, do wyrobienia ciasta używamy tylko łyżki, żadnych mikserów, bądź innych maszyn.

Poniżej przepis na czekoladowe cupcakes:


Następnie wszystko razem łączymy i przelewamy do foremek, wypełniamy ich ¾ zawartości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) przez około 15 do 20 minut. Ja piekę zazwyczaj ok. 15, 17 minut. Po wystygnięciu dekorujemy.


 Ja dziś zrobiłam wersję z orzechami. W przepisie zmieniłam:
- zamiast 3 łyżek kakao, dałam tylko 1
- dodatkowo ½ szklanki mielonych orzechów
- dodałam do ciasta kawałki ciemnej czekolady, żeby po upieczeniu miało się miłe uczucie na podniebieniuJ

Jak przystało na babeczki z orzechami, należałoby też nimi przyozdobić nasze wypieki. Ja użyłam serka mascarpone, wymieszanego z cukrem, następnie polałam orzechami w karmelu. Ta polewa jest obłędna. Słone orzechy laskowe utopione w karmelu z dodatkiem slonego masła i śmietanki…mmmmm, rozmarzyłam się…





Polewa orzechowo karmelowa
- 1 szklanka brązowego cukru
- ¼ kostki masła solonego
- ½ szklanki kremówki
- 1 szklanka solonych orzechów (ja użyłam ziemnych)

Rozpuszczamy masło z brązowym cukrem. Po rozpuszczeniu dodajemy śmietankę, mieszamy, gotujemy jeszcze około minuty. Zestawiamy i dodajemy orzechy, czekamy aż sos ostygnie. Następnie polewamy  babeczki pokryte serkiem.



Dodatkowe wskazówki:

W czym możemy upiec babeczki?? Mamy kilka możliwości…
  • Foremki silikonowe,



  • Foremki tradycyjne (najlepiej używać do nich papilotki, wówczas nie musimy bawić się w smarowanie ich tłuszczem),

  • możemy również użyć samych  papilotek, a żeby ciasto stabilnie rosło, nalewajmy do podwójnych papierków,

  • inna opcja to zrobienie samemu foremek z papieru do pieczenia, wystarczy powycinać kwadraty z papieru do pieczenia i uformować je o spód szklanki następnie zakryć dodatkowo folią aluminiową i mamy odbitą formę. Tutorial poniżej:



Źródło:
bakingequalslove, zdjęcia wykonane przeze mnie oraz z internetu 

Komentarze

Popularne posty