szybka norweska zupka z łososiem
Historia tej zupy jest prosta. Zostało mi trochę (a raczej trochę dużo) łososia po Andrzejkach, które świętowaliśmy przy sushi i musiałam go jakoś wykorzystać. A skoro już jestem w Norwegii, to warto zrobić coś tutejszego.
ziemniaki
por (dużoooo)
bulion warzywny
śmietana
(ja użyłam creme fresh, ale może być 30%, która się nie waży lub 12%)
świeży łosoś
dużo kopru
(którego ja niestety nie miałam)
czosnek
sól, pieprz
Podsmażamy grubo pokrojengo w pół talarki pora, pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zalewamy to bulionem. Gdy wszystko lekko zmięknie, dorzucamy łososia dosłownie na chwilę, zabielamy, doprawiamy, nalewamy i dekorujemy.
Gotowe!




Chętnie skorzystam z Twojego przepisu :) Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuń