sernik na zimno stracciatella

Dziś proponuję prosty deser waniliowo czekoladowy. Najlepiej zrobić go wieczorem i na drugi dzień można się nim zajadać do woli, po prostu musi odstać swoje w lodówce.


Składniki:
600 g serka twarogowego (ja użyłam twarogu 3krotnie mielonego)
200 ml śmietanki kremówki
90 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
1 1/2 tabliczki czekolady (ja użyłam kuwertury, jest wystarczająco słodka jak dla mnie)

Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na kilkanaście minut, następnie dodać kilka łyżek wrzątku.
Serek należy zmiksować wraz z cukrem, dodać żelatynę.
Posiekać czekoladę na drobne kawałki, dodać do masy serowej.
Ubić śmietanę i wymieszać z masą (ale już bez pomocy miksera).

Naczynie należy wyłożyć folią spożywczą, następnie wypełnić masą, odstawić do lodówki na co najmniej 2h, ja wstawiłam na całą noc. Dzięki folii łatwiej nam będzie wyciągnąć deser z foremki, dekorujemy kawałkami czekolady.






Komentarze

  1. Jak to wszystko tu pieknie wyglada! Stracietelle kocham w kazdej postaci. Podziwiam estetyke podania kazdej z pysznosci, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty